Haber

TBMM’de en düşük aylık ve geçici işçi düzenlemesi teklifi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda, asgari emekli maaşının 7 bin 500’e, bayram ikramiyesinin 2 bin liraya çıkarılmasını ve geçici işçi atanmasını içeren kanun teklifine ilişkin müzakereler sürüyor. Kadrolu kadrolar başladı.

AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığındaki TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile İstiklal Madalyası Sahiplerine Onur Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun Tasarısı’nı görüşmek üzere toplandı. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 18 maddelik kanun teklifiyle ilgili komisyona sunum yaptı. Elitaş, en düşük emekli maaşı ile ilgili olarak, “Cumhurbaşkanımızın verdiği müjde kapsamında asgari emekli maaşı 7 bin 500 liraya çıkacak. Bu kapsamda bundan en çok yararlanacak olan hem Bağ-Kur’lular olacak. ve SSK’lılar bu yıl emekli olacaklar.2 milyon 250 bin TL olduğu düşünülen EYT’li vatandaşlarımızın en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL olacak.Bu düzenlemeden 15 milyon vatandaşımız faydalanacak.Yine ile Teklifimizle Ramazan ve Kurban Bayramı emekli ikramiyelerini 900 TL artırıyoruz. Bayram ikramiyesi olan 1100 TL 2 bin TL çekiliyor” dedi.

AK Partili Elitaş, teklifte Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılan Türk vatandaşlarına ‘Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası’, arama ve kurtarma çalışmalarına ‘Üstün Fedakarlık Nişanı’ verilmesinin de öngörüldüğünü söyledi. Yurt dışından kurtarma ekipleri Elitaş, “Geçici işçi çalıştırılan kurum ve kuruluşlarda kadrolarda boş kadro olması halinde kurum bunu ilan edecek. Kıdem sırasına göre halen çalışmakta olan veya çalışma hakkı bulunan geçici işçilere öncelik verecek. , ama aynı zamanda onları kalıcı işçilere dönüştürecek.” Etki analizi dağıtıldı. Buna göre; Gazilere verilen gurur aylığı ve askerlik aylıklarının, sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın net asgari ücrete yükseltilmesi öngörülmüştür. Şu anda 2 bin 961 TL olan fahri emekli maaşının 8 bin 847 TL’ye çıkarılması hedeflenirken, düzenlemenin yıllık maliyeti 2 milyar TL olarak hesaplandı. milyon TL. Ayrıca 31 Aralık 2012 tarihinden önce İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yapılan fazla veya yetersiz işsizlik ödeneği bedelinin silineceği öngörülmüştür. Bu düzenlemenin maliyeti 36 milyon TL olarak hesaplandı. EMEKLİLİK BEDELİ VE TATİL İkramiyesi Emeklilere yılda iki kez Ramazan ve Kurban Bayramlarında ödenen bayram ikramiyesinin 2 bin TL’ye yükseltildiği düzenlemenin maliyeti en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL oldu. Düzenlemenin mali yükü ise 120,7 milyar TL olarak hesaplandı. Merkezi idare ve kamu iktisadi teşebbüslerinde (KİT) geçici işçi statüsünde çalışanların her zaman işgücü kadrosuna dahil edilmesinin düzenlemesinin maliyetinin 1,2 milyar TL olduğu tahmin ediliyor. Düzenlemelerin toplam etki analizi de 149,3 milyar olarak hesaplandı.

Önerge üzerinde tartışmalar sürüyor.

habernallihan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu