Kissinger: Çatışmanın eşiğindeki ABD ve Çin uçurumdan geri adım atmalı
ABD Sovyetler Birliğiyumuşama politikasıyla ve Çin Halk Cumhuriyetiile resmi ilişkiler kurmanın mimarı. Henry Kissinger, eski Dışişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı(yüz), Bloomberg’eröportajında, ABD ve Çinmevcut politikalarını sürdürmeleri halinde açık askeri çatışmaya girebilecekleri konusunda uyardı.
Çin’inyakın gelecekte TayvanGeri almak için girişimde bulunup bulunmayacağı sorusuna ise kesin bir yanıt vermeyen Kissinger, “Mevcut duruma göre, bazı askeri çatışmaların mümkün olduğunu düşünüyorum.”söz konusu.
https://twitter.com/business/status/1669666889738383362
“Çin için en büyük tehdit ABD’dir”
Çin-ABD ilişkileri, her iki ülkenin de birbirine derin bir şüpheyle bakması ‘benzersiz bir duruma’ulaştığını iddia eden Kissinger “Onların algısına göre Çin’e yönelik en büyük tehdit Amerika ve burada [ABD’de] de aynı şey geçerli.”vurgu yaptı.
“Zaman savaşlarında zafer kazanılmaz”
“Öte yandan savaşlar ya kazanılamaz hale geldi ya da yalnızca orantısız maliyetlerle kazanılabilir hale geldi.”uyaran eski diplomat “Her iki ülke de artık uçurumun tepesinden geri adım atmalı”‘ O çağırdı.
Kissinger şunları vurguladı:
https://twitter.com/business/status/1669402710678945793
Kurt diplomat, her iki tarafın da gerilimi düşürmeye çalıştığına dair işaretler olduğunu, ancak gerilimi yatıştırıp yatıştıramayacağının şüpheli olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çin’eziyaretine atıfta bulunarak, “Aslında henüz önerdiğim türden bir diyaloğa girmediler. Ama bence gerçeği buna doğru ilerletiyorlar.”söz konusu.
https://twitter.com/800lbs04/status/1669708332989566976
Tayvan sorunu
Dönüm noktası ziyareti, en tartışmalı iddialardan biri olan Tayvan konusunda gerginliğin arttığı bir zamanda geldi. Kendi kendini yöneten adayı egemen topraklarının bir parçası olarak gördü. ‘Tek Çin’politikanın uygulanması Pekin, WashingtonHer zaman Taipei’yesilah satmak, bölgeye asker ve gemi göndermek, Tayvan hükümeti ilekarşılıklı ziyaretlere ve toplantılara güçlü bir tepki gösteriyor. Washington’ın Pekin ile Çin politikasını belirleyen ortak açıklamalarındaAyrıca ‘Tek Çin’ilkesi kabul edilmiştir.
son dönemde Çin’in tepesindenYapılan açıklamalarda, Tayvan ile barışçıl bir yeniden birleşme tercih ediliyor ancak bu amaca ulaşmak için güç kullanımı da göz ardı edilmiyor.ifade etti.
“Dış politikadaki aşırılıklar düzeltilmezse ABD yalnız kalacak”
Kissinger, Amerikan siyasetindeki aşırılıkları da eleştirerek şunları söyledi:
“Mevcut dönemde, tartışma uç noktalara gitti; her iki tarafta da uygulanan, ancak küresel çıkarlara değil, Amerikan çıkarlarına çok fazla odaklanacak şekilde, çok Amerikan ‘Önce Amerika’ teorisi var.”
“Bu bir meydan okuma. Ancak önemli Amerikan dış politikasını yürütmek isteyen herkes bu ikisini dengeleyebilmelidir, yoksa Amerika izole olur.”
https://twitter.com/business/status/1669414785144766480